Peisovn med bakerovn

Peisovn med bakerovn

Med bakerom over brennkammeret til Scan 65-5/6 kan du kombinere peiskos med brødbaking.

Nå kan du få varme og peiskos kombinert med den deilige duften av nybakt brød.
De høye modellene Scan 65-5 og 6 har et integrert bakerom over brennkammeret.

Scan-65-6-prod01
Scan-65-5-prod01



 

 

 

 

 

 

Oppskrift på tre saftige grovbrød

Ingredienser, Kilde: Tine.no

100ghelkorn hvete
2dlvann
1kgsammalt hvete, grov
250gsammalt rug, fin
7dlhvetekli eller kruskakli
1dllinfrø
1dlsesamfrø
1dlsolsikkekjerner
1dlhvetemel
2tssalt
15dlTINE Kulturmjølk
50ggjær

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slik gjør du

  1. Legg hvete helkorn i bløt i 2 dl vann over natten, eller kok opp og la trekke noen minutter før melken tilsettes, la blandingen bli fingervarm. Varm melk/yoghurt/vann til fingervarmt. Rør gjæren ut i væsken.

  2. Bland sammen alt det tørre, men bare litt av hvetemelet. Elt godt sammen til grøtaktig tykk deig, tilsett evt resten av hvetemelet eller mer væske for å få riktig konsistens. Elt deigen 8-10 min i kjøkkenmaskin.

  3. Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca. 1 time.

  4. Elt deigen sammen på nytt, dekk bakebollen med plast og la deigen heve ca. 30 min. Ha deigen over i godt smurte former
    (bunnen på formen dekkes med en strimmel bakepapir). Dekk formene med et klede og la brødene heve ca. 30 min.

  5. Forvarm ovnen til 225 ºC. Sett brødene inn på nederste rille i ovnen og senk temperaturen til 200 ºC. Stek brødene i 45-60 minutter.

 

TIPS!: Brødene er tunge og saftige og holder seg best hvis de oppbevares i kjøleskapet.


 

Brød i langpanne

 

Denne oppskriften fra Ingrid Espelid Hovig gir fire brød. Hun anbefaler oss å vente over natten med å skjære i brødet. Men mange klarer kanskje ikke å vente så lenge, når kjøkkenet er fylt av den deilige duften av nybakt.

Ingredienser

  • 1 kg hvetemel
  • 1 kg grov sammalt hvete
  • 1/2 kg sammalt rug
  • 4 ts salt
  • 1,8 liter vann eller melk
  • 50 g gjær

Slik gjør du

Varm vann eller melk til 40 °C. Løs opp gjæren i litt av væsken. Ha all væsken i bakebollen. Tilsett salt.

Sikt i melet. Selv om sikten er for fin til kornene i det sammalte melet skal du likevel sikte det, så du får luft inn i melet. Alt melet skal ikke blandes inn. La litt være igjen til utbakingen.

Deigen heves 40-60 minutter til dobbel størrelse.

Ha mel på bakebordet. Bak ut til fire brød og ha dem i smurt langpanne. Smør mellom brødene med smeltet margarin, så de ikke henger sammen. La brødene heve under klede i 10-15 minutter.

Pensle brødene med lunkent vann. Prikk lett med en gaffel, så ikke skorpene skal sprekke. Stekes i forvarmet ovn, 230 °C, nederst i ovnen i 1 time.

Legg brødene over på rist. Pensle med varmt vann for blankere skorpe. Hvis du bruker potetmeljevning blir brødet enda blankere. La brødet stå til avkjøling over natten før du skjærer i det.


KILDE: nrk.no/

Flerkornbrød

KILDE: brodogkorn.no/

Flerkornbrød er ekstra grovt, saftig og holdbart brød. Med helkorn, linfrø, solsikkekjerner, sesamfrø, havregryn, havrekli, sammalt hvete og rug smaker det veldig godt.
 

Ingredienser

 

85 g hvete, helkorn
25 g fersk gjær (½ pakke)
5 dl melk (eller vann)
1 ss rapsolje
½ ts salt
70 g linfrø
60 g solsikkekjerner
70 g sesamfrø
60 g havregryn
110 g sammalt hvete, fin
50 g havrekli
70 g sammalt rug, fin
180 g hvetemel
 

Slik gjør du

  • Dag 1: Legg hvete helkorn i bløt over natten.
  • Dag 2: Hell vannet av helkornene, og bland sammen alle ingrediensene.
  • Elt deigen på lav hastighet til deigen blir smidig, glatt og slipper kantene på eltebollen.
  • La deigen ligge i eltebollen, dekk til med plast/klede og la deigen heve i romtemperatur i 1,5 – 2 timer (dobbel størrelse).
  • Ta deigen ut på bordet, elt den forsiktig og form til brødfasong. Legg deigen i en smurt 1,5 liters brødform.
  • Dekk brødformen med plast eller et klede og la brødet heve til det når kanten av formen.
  • Pensle brødet forsiktig med litt vann og dekorer det med for eksempel sammalt hvete.
  • Stek brødet i forvarmet ovn på 180 grader i ca. 30–40 minutter.
  • Avkjøl brødet på rist.