Finn butikk
Inspirasjon

Fra åpen peis til rentbrennende ildsted

Har du en gammel flott åpen peis som sjelden er i bruk? Vi gir deg inspirasjon og tips ved fornyelse av din gamle peis eller ovn. Ved å sette en moderne peisinnsats får du et fantastisk flammebilde kombiner med mer miljøvennlig og økonomisk fyring. Hos oss får du hjelp til alt du trenger - og vi kan godt ta hele jobben om du ønsker det.
Jøtul C 400 Panorama passer godt i mange gamle peiser.
Jøtul I 400 Panorama passer svært godt i mange gamle åpne peiser. Det store buede glasset gir et flott flammebilde i stua.

Montere peisinnsats i åpen peis

Det finnes mange flotte peiser rundt omkring i Norge, som sjelden er i bruk. Grunnen kan være at all varmen fra bålet forsvinner rett opp i pipa. I tillegg kan det oppstå røyklukt i stua før trekken kommer skikkelig i gang. Da forsvinner sjarmen ganske fort. Vedkubbene også. En rask og enkel løsning til mer peiskos og varme er å montere en peisinnsats i den åpne peisen.

 

Scan 1002 peisinnsats med ståldør ble et flott valg i denne gamle åpne peisen. (Scan 1002 har blitt erstattet av Scan 1006 som har et noe smalere design.)
Danske Scan 1002 peisinnsats med ståldør gir et stilrent inntrykk som en erstatning for den gamle åpne peisen.

En moderne rentbrennende peiskassett som for eksempel Scan 1006 gir et flott flammebilde. I tillegg er det trygt og sikkert. Den største forbedringen er at veden utnyttes utrolig mye bedre enn i en åpen peis – opptil 80%. Det betyr kraftig reduserte utgifter til ved, og samtidig mer varme og hygge.

Skal du male peisen?

Vask peisen og matt ned overflaten med pussepapir. Sørg for at underlaget er rent og tørt. Er det mye sot får du det enklest av ved å pusse og vaske. Dersom du bruker en maling med noe glans er den enklere å holde ren i etterkant. Tilpass antall strøk til det dekker.

 

Peisen ble betydelig flottere med Jøtul I 400 Panorama innsats.

Skal du male en ubehandlet peis i mur? Forsikre deg om at underlaget er rent og tørt, og mal deretter med ønsket farge. Her har i tillegg peisen fått på plass Jøtul I 400 Panorama peisinnsats.

 

Fra Jøtul 17 til Jøtul I 400 Harmony.
Mange har Peis 17 hjemme. Jøtul I 400 Harmony har foldedører som passer perfekt for åpning på peis med en søyle. Ønsker man et ytterligere endring kan peisen males eller pusses.

Åpen peis på hytta?

Har du en åpen peis på hytta må du la varmespjeldet stå åpent om natten dersom du har fyrt på kvelden. Da får du full utlufting hele natten og et stort varmetap. Peisen trekker etterhvert den varme luften inn i peisen og rett opp gjennom pipa.

Mange kjenner til iskalde hytter på morgenen fordi spjeldet har stått oppe hele natten. Dette unngår men med en peiskassett da døren man lukker døren og unngår varmetapet. Dørene kan foldes ut til siden på kassetten Jøtul C 400 Harmony og peisen kan fyres som åpen peis når man ønsker ekstra nærhet til bålet.

Jøtul C 400 Panorama peiskassett har foldedører og passer perfekt til åpen, buet grue.
Peiskassetten Jøtul C 400 Harmony har dører som kan foldes til siden og fyres som åpen peis når man ønsker ekstra nærhet til bålet.

Ren forbrenning – hva er det?

Ren forbrenning betyr at vedovnen har et dobbelt forbrenningssystem som omdanner opptil 90% av gassene og partiklene i røyken til varme. Dette gir helt minimale røykutslipp, fordi vedovnen utnytter energien til å gi varme i stedet for røyk.

En rentbrennende vedovn trenger vesentlig mindre ved enn ”gamle” ikke-rentbrennende vedovner, for å produsere en viss varmemengde. Dersom du fyrer riktig, kan dette bety nesten en halvering av vedforbruket. Du får maksimal varme fra vedfyringen uten at det belaster miljøet, i tillegg til at du sparer penger på et lavere vedforbruk.

Kom i kontakt med nærmeste Ildstedet forhandler. Alle butikkene er spesialisert på vedfyrt varme, og kan hjelpe deg med alt fra planlegging til installasjon.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på våre nyheter, kampanjer og konkurranser. Du vil bli bedt om å bekrefte påmeldingen i en mail etter at du har registrert din e-post adresse.