Finn butikk
Inspirasjon

Spar penger med vedfyring

Når strømprisene stiger, er det mye du kan spare ved å bruke peisen som oppvarmingsmiddel. Vi viser deg hvor mye du kan spare ved å velge vedfyring når strømprisene er høye.

Er vedfyring rimeligere enn oppvarming med strøm?

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), har forsket på vedens energiinnhold, og har beregnet at dersom bjørkeved brennes i en nyere vedovn med virkningsgrad på 75%, vil du få 1,3 kWh ut av hver liter med ved. Vedprisene har holdt seg ganske stabile de seneste år, men vil selvsagt variere med tanke på hvor du kjøper veden, og i hvilke mengder. Skal man overføre regnestykket til å kunne sammenliknes med strømpriser har man tatt utgangspunkt i vedpriser kjøpt lokalt på pall á 1000 liter.

Ved: 1000 liter x 1,3 kWh = 1.300 kWh – til 77 øre per kWh. Kilde: Din side – 2019: Er vedfyring billigere enn oppvarming med strøm?

 

Scan 83 hvit peis tenne på

 

Sammenlikner vi dette med strømpriser i normalåret (nov.) 2019, viser gjennomsnittlig strømpris for husholdninger fra SSB, inkludert avgifter og nettleie en pris på totalt 108,8 øre per kWh.

Altså viser utregningene at det er dyrere å varme opp med strøm enn med ved, med de forutsetningene vi har tatt utgangspunkt i.

Om vi skal ta utgangspunkt i dagens situasjon, så er de rekordhøye prisene tilbake. I en pressemelding fra Norsk Varme tidligere denne måneden, ble følgende regnestykke lagt frem:

«Spotprisen torsdag 7. januar er på 87,44 øre/kWh alle steder unntatt i Nord-Norge. Der er de heldigere – med 29,43 øre. Utover dette kommer nettleie og statlige avgifter. Disse er i snitt på 56 øre, viser oversikten til NVE. Det betyr at den endelige prisen til forbruker i dag er minst på 142 øre, før krafthandlerne skal ha sine påslag.»
Kilde: Nå er vedfyring billigst. De rekordhøye strømprisene er tilbake.

 

Hvorfor er egentlig prisen høy, og vil tendensen vedvare?

Den rekordhøye strømprisen må ifølge NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) sees i lys av økte priser på gass og kull samt en vesentlig høyere pris på CO2-kvoter i EU. Det gir økte kostnader for kraftproduksjon i Europa og påvirket de norske kraftprisene gjennom import fra og eksport til landene vi har forbindelse til.

Sommere med mindre nedbør enn normalt, fører til at det må importeres mer strøm for å kunne dekke etterspørselen også i vintermånedene – som igjen gjør seg utslag i prisen for deg som sluttkunde. Sett i lys av det, vil prisnivået svinge fra år til år. Men tendensen er klar; strømprisene vil stadig krype oppover!

Hugget ved med øks

Spar penger med selvplukk av ved

Om du vil gjøre en egeninnsats, vil kalkylene faktisk bli enda mer fordelaktige i din favør. Vår utregning av besparelser ved vedfyring er basert på gjennomsnittspris for kjøp av ved. Det er imidlertid stor mulighet for å få gratis ved om du bruker nettverket ditt, vel og merke om du vil gjøre en innsats selv ved å produsere den. Det er også mange skogseiere, ikke minst offentlige, som tynner i skog og mark, og som tillater ”selvplukk” av trær og kapp.

Med vedfyring kan egeninnsatsen bidra til å bestemme kostnaden, og ingen ting føles vel bedre enn å fyre med ved du har hogd og skjært selv!

 

 

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på våre nyheter, kampanjer og konkurranser. Du vil bli bedt om å bekrefte påmeldingen i en mail etter at du har registrert din e-post adresse.