Finn butikk
Inspirasjon

Hva skal holde deg varm i vinter? Vedovn eller varmepumpe?

Hva skal du velge - vedovn eller varmepumpe? Det trenger ikke være enten eller. Med en kombinasjon av begge kan du oppleve å redusere oppvarmingskostnadene, og samtidig få kos og hygge i stua.

Reduser oppvarmingskostnadene med en kombinasjon av vedovn og varmepumpe

Visste du at en kombinasjon av peisovn og varmepumpe er det beste alternativet for mest effektiv oppvarming i de kalde månedene? Når det er ordentlig kaldt ute får de fleste varmepumpene lavere virkningsgrad, da bruker den nesten like mye strøm som den leverer i varme. I tillegg er det spådd en vinter med ekstremt høye strømpriser, da kan det være lurt å ha en peisovn som tar kuldetoppene, og som fungerer som et ekstra oppvarmingsmiddel.

Så kan vel også de fleste være enig i at det er mye hyggeligere å sitte foran en peisovn, enn en varmepumpe?

Varmepumpe og vedfyring
Foto: Shutterstock/IVT

Godt for miljøet og godt for lommeboka

Det finnes forskjellige typer peisovner og varmepumper. Har du en åpen peis som fyrer for kråka, eller en eldre vedovn med høyt partikkelutslipp som ikke er særlig effektiv? Utslippene fra eldre ovner er svært dårlig for lokalmiljøet, så et bytte til en ny peisovn med Clean burn teknologi er definitivt å anbefale. Da får du en peisovn som utnytter veden mye bedre – opptil 80% mer enn en åpen peis. I tillegg er vedfyring miljøvennlig, da det ikke øker CO2 utslippene i atmosfæren. Dermed sparer du både miljøet, og lommeboka.

Peisovner har også potensiale til å spare elektrisitetsnettet for betydelige investeringer, og bidrar til energisikkerhet.

Kilde: SINTEF.

Jente lukker døren på Scan 83 hvit

Nå finnes det også flere varmepumper med peisfunksjoner som kan fordele varmen fra vedfyringen, slik at det blir en jevn og behagelig temperatur i hjemmet.

Visste du at måten du fyrer på har noe å si for hvor godt du utnytter veden, og hvor miljøvennlig fyringen din er?

Spar penger med kortreist ved

Har du mulighet for å hugge ved selv, får du veldig billig energi og kortreist vedfyring, som også er miljøvennlig. Det er imidlertid stor mulighet for å få gratis ved om du bruker nettverket ditt, vel og merke om du vil gjøre en innsats selv ved å produsere den. Det er også mange skogseiere, ikke minst offentlige, som tynner i skog og mark, og som tillater ”selvplukk” av trær og kapp. Egeninnsats kan dermed bidra til å spare inn på disse kostnadene.

Hånd som henter ved fra vedstabbel

Ønsker du flere sparetips for å kutte strømkostnadene? Vi gir deg 8 sparetips, slik at du er beredt for de høye strømprisene i vinter.

Vedfyring + varmepumpe = sant

Som nevnt, er det veldig kaldt ute er en peisovn et bedre oppvarmingsmiddel enn en varmepumpe. Du kan fyre hardt, og utnytte mye mer av varmen og energien i veden. Varmepumpen fungerer godt som grunnvarme, og har du i tillegg peisfunksjon på varmepumpen får du fordelt ut varmen godt i hjemmet.

Et annet pluss er at vedovnen ikke trenger strøm, så ved et eventuelt strømbrudd er du sikret varme i de kalde månedene.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på våre nyheter, kampanjer og konkurranser. Du vil bli bedt om å bekrefte påmeldingen i en mail etter at du har registrert din e-post adresse.