Nyhet

Bytt parafinovnen i 2019 – og få Enova-støtte på 3.000 kroner!

Har du en parafin- eller oljekamin hjemme i stua eller på hytta? Da er det lønnsomt å bytte den i en rentbrennende vedovn fra Ildstedet i løpet av 2019.

Regjeringen innfører forbud mot bruk av fossil olje og parafin til oppvarming av bygninger fra 2020. Hensikten er å sikre overgangen til fornybare alternativer i bygg og med det redusere klimagassutslippene.

Det vil si at du må finne en annen løsning innen utgangen av neste år dersom du bruker parafin eller fossil olje til oppvarming.

Enova-støtte

Når du bytter parafinovnen eller oljekaminen og tank med en rentbrennende vedovn fra Ildstedet, vil du kunne motta ENOVA-støtte på 3.000 kroner – vel og merke dersom byttet finner sted i år. I 2020 fjernes støtten.

Det er med andre ord ingen grunn til å vente, og din lokale Ildstedet-butikk hjelper deg å finne den ideelle varmekilden for deg, og sørger gjerne for å installere den, samt å ta med seg den gamle kaminen.

Når kaminen er byttet ut med vedovnen, registrerer du kostnadene hos Enova ved å legge ved dokumentasjon på den nye varmekilden. Vi bistår med nødvendig dokumentasjon og forteller gjerne hvordan du skal gå fram. Du får penger tilbake innen 3 uker, samtidig som hverdagen blir mer behagelig og trygg.

Ildstedet, peisforhandler, faghandel

Hva er mineralolje og fossil oppvarming?

Mineralolje er definert som lett og tung fyringsolje, fyringsparafin og andre brensler av mineralsk opprinnelse som er flytende ved standard trykk og temperatur.

All fossil mineralolje som kan brukes i en oljekjel eller parafinkamin til å varme opp en bygning er omfattet av forbudet. Det vil si både tung og lett fyringsolje, fyringsparafin, diesel og andre fossile brensler som er flytende ved standard trykk og temperatur.

Olje av biologisk opprinnelse (biofyringsolje, biodiesel og bioparafin basert på animalsk eller vegetabilsk råstoff) er ikke omfattet. Fossil gass (naturgass) er ikke omfattet av forbudet.

Mange som fortsatt avventer

Selv om mange har byttet varmekilde i god tid før forbudet trer i kraft, er det fortsatt tusenvis som varmer huset med fossil olje og parafin. Vår anbefaling er at det ikke er noe å vente med, da et bytte uansett ikke er til å unngå.

Fra 2020 vil det ikke lenger være tillatt å bruke mineralolje, fossil fyringsolje og parafin til oppvarming av boliger og næringsbygg i Norge. Med oppvarming menes ikke bare oppvarming av rommene, men også oppvarming av varmtvannet og ventilasjonsluften i bygningen.

En gammel kombiovn - bildet er tatt på 90-tallet

Det handler om miljøet

Hvorfor er det egentlig så viktig med dette fyringsforbudet fra Stortinget?  Jo, det handler om miljøet vårt. For hver liter fyringsolje slippes det ut 2,7 kilo CO2. Et årlig forbruk på 4.000 liter utgjør like store utslipp som 4-5 nyere personbiler gjør på et år.

Oljefyrforbudet er beregnet å redusere utslippene med minst 340.000 tonn CO2 årlig, i gjennomsnitt over perioden 2016-2035. Dette tilsvarer omtrent utslippene fra alle personbiler og lettere kjøretøy i Oslo.

Heldigvis er det enkelt å kvitte seg med olje- og parafinovnen og erstatte den med en mer miljøvennlig utgave. Et besøk hos Ildstedet er en svært god start!

Sammen med våre faglig dyktige ansatte finner dere ut hvilken vedovn som passer best, både når det gjelder kapasitet (hvor store volum som skal varmes opp og husets tetthetsgrad) og design. Vi har et stort utvalg av ovner i alle størrelser og fasonger, som du også kan kikke nærmere på under menyknappen ”Produkter” på denne nettsiden, og du vil garantert finne en som passer perfekt inn i stua hjemme eller på hytta.

Vedovnen skal sannsynligvis bli stående i bygget i mange år, derfor er det viktig å tilpasse størrelsen etter behovet, slik at du oppnår optimal forbrenning og riktig oppvarming.

I butikken vil du også få et kostnadsoverslag for en ferdig montert vedovn.

Resten ordner vi!

 

Komfortabelt inneklima

Når du bytter parafinovnen eller oljekaminen med en rentbrennede vedovn, utløser det en rekke fordeler i tillegg til den gode følelsen av å bidra til et bedre klima.

Med en vedovn er du fortsatt sikret en varmekilde som fungerer i all slags vær – også ved strømbrudd (som vi dessverre opplever jevnlig i dette landet). Det er dumt å være avhengig av strøm for å holde huset varmt, derfor er en vedovn en beredskap og trygghet stadig flere setter pris på.

Nå er det spesielt populært med høye vedovner med steinmasse i toppen, som fungerer som varmelager. Det gjør at ovnen holder seg varm lenge etter at den er slukket, og du kan våkne til behagelig temperatur i stua om morgenen.

Om du i tillegg har mulighet til å skaffe deg gratis ved, eksempelvis om du kjenner noen som har skog som skal tynnes, blir det et svært behagelig regnestykke framfor å fyre med parafin til 15 kroner literen!

Det vil si at store deler av investeringen faktisk kan spares inn lenge før fyringsforbudet trer i kraft, ikke minst om du også kan benytte deg av Enova-støtten på 3.000 kroner.

Men selv om du kjøper veden, sparer du penger i forhold til å fyre med parafin eller olje, som bør være en grei motivasjon til å ta en beslutning innen vinteren setter inn!

Ja takk, begge deler!

Vi får ofte spørsmål om det er uhensiktsmessig å installere vedovn dersom man allerede har luft-til-luft varmepumpe i boligen. Svaret er at det ene ikke utelukker det andre; dette er to varmekilder som utfyller hverandre mer enn de konkurrerer, og som i sum kan være den ideelle løsningen for nettopp din bolig.

De varslede økte strømprisene, er også en utløsende faktor for at stadig flere velger vedovn eller peis fra Ildstedet.

De fleste har nå fått skiftet strømmålere til såkalte ”smarte” målere”, som et ledd i å modernisere og digitalisere strømnettet. Med de nye målerne, kan du se strømforbruket i sanntid, du slipper du å lese av forbruket og får en mer presis faktura, og nettselskapet kan varsle om strømbrudd og jordfeil hos den enkelte kunde, slik at feilen kan rettes raskere, også om du er bortreist.

Målerne åpner også for smartere og mer økonomisk energibruk i hjemmet ved at det kan installeres energistyringssystemer.

Så langt, alt vel. Men neste trekk er at det trolig vil bli innført energitariff – det vil si at strømkundene skal ha nettleieabonnement som er tilpasset hvor mye strøm de vil bruke på én gang. Holder du deg innenfor avtalt effektbruk, er det penger å spare. I motsatt fall blir det dyrere. Det er med andre ord om å gjøre å spre strømforbruket gjennom døgnet og unngå strømtoppene.

En annen varslet mulighet, er at du må betale mer for strømmen  i ”rushtidstimene” om morgenen og om ettermiddagen.

Uansett hvilken modell som velges, handler det om å redusere strømtoppene. Skal du klare det uten at det går på komforten løs, er en vedovn fra Ildstedet et svært godt alternativ.

Og husk:  kosen og hyggen får du på kjøpet!

Forespørsel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på våre nyheter, kampanjer og konkurranser. Du vil bli bedt om å bekrefte påmeldingen i en mail etter at du har registrert din e-post adresse.