Finn butikk
Inspirasjon

Ikke brenn juletreet i peisen!

I disse dager er de fleste juletrær ute av huset og man prøver å huske hvordan man kvittet seg med det i fjor. Mange kommuner og idrettslag over hele landet henter juletrærne inn og leverer det til gjenvinning. Men skal du kvitte deg med juletreet selv må du for all del ikke brenne det i peisen.

Sigurd Folgerø Dalen, Branninspektør Oslo brann- og redningstjeneste forklarer hvorfor:

Juletreet skal ikke brennes i peisen. Det avgir ekstremt høy energi. Kvaen i treet gjør at du får en nesten eksplosjonsartet brann. Du vil ikke se det med det blotte øyet, men det er ekstreme energier i sving som krever veldig mye tilluft for å forbrenne. Da ender du opp med en ufullstendig forbrenning. Det gir giftige branngasser, i form av CO, blåsyre osv., som vil sive inn til deg selv, men også ut av pipa, og selvfølgelig også være miljøskadelig.

Du vil også få en ekstremt høy energi i peisen din. Stikkflammene fra bl.a. barnåler som brennes vil bli så høy at den lett kan antenne beksoten i pipa og utvikle pipebrann.

Juletre med pynt

Treet er klassifisert som hageavfall og skal derfor på gjenvinningsstasjonen.

Men du kan også bruke det i egen hage. Dersom du en kompostkvern for hånden kan du kjøre juletreet gjennom og bruke det som jorddekke til planter som liker litt sur jord. Eller kappe det opp og legge det til tørk til en god vedfyring til neste jul.

Link til nyhetssak, Fra NRK nyheter Distrikt Oslo/Viken 11.01.2021 19.45: ca. 10.40: https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-oslo-og-viken/202101/DKOV98011121/avspiller

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på våre nyheter, kampanjer og konkurranser. Du vil bli bedt om å bekrefte påmeldingen i en mail etter at du har registrert din e-post adresse.