Finn butikk
Inspirasjon

Er det greit å kjøpe brukt vedovn?

Når strømprisene skyter i været, kalenderen tydelig forteller at det er vinter og panelovner eller varmepumpe ikke klarer å avgi nok varme frister det med deilig, ekte varme fra en knitrende peis. Med økende kostnader på mange fronter, kan det friste å kjøpe brukt. Finn.no og andre bruktsider på nettet nærmest oversvømmes av rimelige kupp på gamle vedovner og peiser. Ofte er vedovnene detaljrikt utsmykket eller minner deg om den på hytta til bestemor – men har du tenkt på at du kan ende opp med å kjøpe deg en tikkende miljøbombe, som i tillegg ikke varmer optimalt?

Kan jeg kjøpe brukt vedovn?

Dersom du er på jakt etter en vedovn og tenker at du skal gå for en som er brukt, lønner det seg å kikke etter en som ikke er altfor gammel. I juni 1998 kom det nemlig et krav fra norske myndigheter om at alle ovner som installeres i norske boliger skal være rentbrennende. Det er derfor viktig å være nøye med aldersberegningen av ildstedet.

Og i dag (2022) ligger det også europeiske krav for hele EU/EØS om at alle ovner som omsettes og installeres i boliger skal være rentbrennende.

Nasjonale regler sier at det ikke er lov å installere gamle, eller selge nye ovner som ikke tilfredsstiller utslippskravene. Med tanke på at vi vet at omtrent halvparten av alle vedovner i norske hjem er av den gamle typen, så er det du selv som må være obs så du ikke ender med å kjøper en brukt vedovn som altså viser seg å være forbudt å installere. Pass på at den er relativt ny og er av et merke som er anerkjent i Norge.

Vedovn i støpejern med praktisk kokeplate.

Hva er forskjellene på en gammel og en ny vedovn?

I følge Naturvernforbundet slipper gamle vedovner, produsert før 1998, ut 40-70 % mer svevestøv enn nyere rentbrennende vedovner.

Enova (som jobber for å gjøre Norge til et lavutslippsland) fastslår at andelen svevestøv reduseres med hele 90 prosent om du bytter et ikke-rentbrennende ildsted med en rentbrennende vedovn. Samtidig vil 80 prosent av energien fra veden avgi varme ut i rommet.

I tillegg regnes vedfyring som klimanøytral siden CO2 som frigjøres under forbrenning absorberes av trærne og utnyttes i den naturlige CO2-kretsløpet.

Har du en gammel vedovn, selv om den måtte være kjær, bytt den ut med en moderne rentbrennende vedovn, av beste sort (lavest utslipp).

Har du en åpen peis, ikke bruk den mer enn i korte perioder til kos. Vi anbefaler ettermontering av en moderne og rentbrennende peisinnsats istedenfor.

Forskningsinstituttet SINTEF

Så det er viktig å skifte til nye, rentbrennende vedovner. Norge var først i verden med å stille krav til rentbrennende ovner. Resultatet er blitt vesentlig mindre utslipp fra nyere ovner.

Jøtul F 373 Advance hvit emalje foran dame i stue

Rentbrennende ovn – hva er det?

Vedovner med ren forbrenning har et dobbelt forbrenningssystem som gjør om opptil 90 prosent av gassene og partiklene i røyken til varme. Det betyr at de mer moderne ildstedene både er mer miljøvennlige og mer effektive. Og ifølge Miljødirektoratet, får du så mye som 40-50% mer varme ut av veden du bruker!

At en ovn eller peis er rentbrennende betyr også at den tilfredsstiller gjeldende krav til både sikkerhet og utslipp. I Norge har vi egne utslippskrav, og ildstedet skal være testet etter Norsk standard (NS 3059). Det holder altså ikke at den er CE-merket.

Hvordan ser man at ovnen er rentbrennende?

Det er ganske enkelt å sjekke om drømmepeisen fra Finn.no er et miljøvennlig og varmende kjøp, eller egentlig burde blitt sendt til gjenvinning.

En rentbrennende vedovn er lett gjenkjennelig. Den har hull som er ment for sekundærforbrenningen. Disse ser du inne i brennkammeret til vedovnen. Det er enklest å få øye på hullene i toppen eller bak i ovnen.

Hullene er tilførselen av luft, som også forbrenner partikler som tidligere ikke ble forbrent. På ovner fra Jøtul, Scan og ILD er det en rekke med hull i midten eller øverst på platen bak i brennkammeret.

Slik ser du om vedovnen din er rentbrennende

Vedfyring er energismart

I følge «Energismart» – et prosjekt i regi av Naturvernforbundet som har som mål å gjøre det enklere for deg å ta energismarte valg i boligen din, får du følgende besparelser med et rentbrennende ildsted. Du kan gjøre gode besparelser på å ta energismarte valg i boligen din.

Her har «Energismart», regnet det ut for oss:

  • Et eldre, ikke-rentbrennende ildsted klarer bare å utnytte 50 % av veden til varme, mens et rentbrennende ildsted utnytter opp til 80 %
  • En 40-liters sekk med bjørkeved gir teoretisk utregnet 76 kWh varme til boligen. Men brent i en gammel ovn gir den bare 39 kWh varme. I en rentbrennende ovn gir den 60 kWh varme til boligen.
  • Dersom vedsekken koster 50 kroner betaler du 81 øre for hver kWh i en rentbrennende ovn. Det er 50 øre mindre enn i en gammel ovn (hvor hver kWh koster 130 øre).
  • Dette betyr at hvis du kjøper en favn ved (som tilsvarer 54 førtiliters sekker) får du 3240 kWh i en rentbrennende vedovn.
    I en gammel ovn får du til sammenlikning bare 2106 kWh, og trenger 29 sekker til.

Dette kan du undersøke før kjøp av brukt vedovn

Tar du med deg disse to sjekkpunktene:

  1. Ovnen eller peisen er produsert etter 1998
  2. Ovnen eller peisen har lufthull i kammeret

– Så er du godt skikket til å gjøre en god handel i privatmarkedet.

To menn monterer en vedovn i stue Mann monterer svart peis

Hva kan jeg gjøre selv?

I Norge er det lov å installere peisovnen selv, med en sluttgodkjenning av ditt lokale feiervesen. Føler du det blir komplisert å finne ut av alt dette på egenhånd hjelper vi gjerne til med en trygg og faglig god installering, tilbehør og et fiks ferdig ildsted, klart til bruk.

Vil du forsikre deg om at varmeutnyttelse og fyringsteknologien på vedovnen eller peisen er av aller beste kvalitet ønsker du deg heller en ny peis, ovn eller peisinnsats. Da står vi klare i Ildstedet butikkene, med masse kunnskap og erfaring til å hjelpe deg. Både med å velge det rette ildstedet for din bolig og oppvarmingsbehov, samt med forslag til installering og rask og smidig installeringsjobb.

Trygg installasjon av fagfolk

Ildstedet medarbeider foran peisFøler du deg tryggest hvis fagfolk installerer ditt «nesten nye» ildsted?

Våre installatører er sertifiserte håndverkere, som sørger for en sikker og trygg installasjon, uansett hvilket produkt du har bestemt deg for – nytt eller brukt.

Kontakt oss i dag

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på våre nyheter, kampanjer og konkurranser. Du vil bli bedt om å bekrefte påmeldingen i en mail etter at du har registrert din e-post adresse.