Finn butikk
Inspirasjon

Så mye sparer du på å fyre med ved når strømprisene er høye

Å fyre med ved gir både en lun varme og ekstra hygge i stua. Men visste du at det i tillegg kan gi en besparelse tusenvis av kroner i året i forhold til oppvarming med strøm? Det er et regnestykke som varmer!

Statistisk sentralbyrå (SSB) bekrefter i sine analyser at strømprisen for husholdninger for tiden er rekordhøy. I 2018 steg den med 41 prosent i forhold til året før om vi ikke regner med avgifter og nettleie, og er på det høyeste nivået som er registrert i statistikken. Vi må tilbake til 2010 og 2011 for å finne strømpriser i nærheten av dette nivået.

Inklusiv kraftpris, nettleie og avgifter, steg prisen – også i følge SSB – med 19 prosent fra året før, og er et rekordhøyt nivå.

 

Kan spare tusenvis av kroner årlig!

Tall fra SSB viser at gjennomsnittsprisen på elektrisitet for husholdninger lå på 123 øre pr KW/H ved slutten av fjoråret. Mens kostnaden for vedfyring ligger på 60 øre for det samme forbruket, ifølge energiportalens vedkalkulator.

En gjennomsnittlig husstand bruker 20.000 KW/H pr år og ifølge SINTEF går opptil 70 av dette går til oppvarming. Om du erstatter elektrisk oppvarming med vedfyring, vil du med andre ord spare tusenvis av kroner! Det er verdt å merke at dette sparer du på vinteren, når strømprisene er på sitt høyeste og det svir mest i lommeboka.

Har du en stor, eldre bolig, er det ikke uvanlig med et strømforbruk på opptil 30.000 KW/H pr år – som gjør regnestykket enda mer spennende.

Husk: Penger spart, er penger tjent!

Mulighet for egeninnsats

Vårt regnestykket for vedfyring er basert på gjennomsnittspris for kjøp av ved. Det er imidlertid stor mulighet for å få gratis ved om du bruker nettverket ditt, vel og merke om du vil gjøre en innsats selv ved å produsere den. Det er også mange skogseiere, ikke minst offentlige, som tynner i skog og mark, og som tillater ”selvplukk” av trær og kapp.

Med vedfyring kan med andre ord egeninnsatsen bidra til å bestemme kostnaden, og ingen ting føles vel bedre enn å fyre med ved du har hogd og kappet selv!

 

Hvorfor er strømprisen høy?

Hvorfor er egentlig strømprisen høy, og vil tendensen vedvare?

Den rekordhøye strømprisen må ifølge NVE ses i lys av økte priser på gass og kull samt en vesentlig høyere pris på CO2-kvoter i EU. Det gir økte kostnader for kraftproduksjon i Europa og påvirket de norske kraftprisene gjennom import fra og eksport til landene vi har forbindelse til.

Somrer med mindre nedbør enn normalt, fører til at det må importeres mer strøm for å kunne dekke etterspørselen også i vintermånedene – som igjen gjør seg utslag i prisen for deg som sluttkunde. Sett i lys av det, vil prisnivået svinge fra år til år. Men tendensen er klar; strømprisene vil stadig krype oppover!

Tryggheten på kjøpet

En stigende strømpris er selvsagt en av hovedårsakene til at stadig flere skaffer seg vedovn. Men det gir samtidig en trygghet på kjøpet, som for mange også er en utløsende faktor.

I vintermånedene, som alle vet, kan det være svært kaldt her til land og da er også belastingen på strømnettet som størst. En belastning som for øvrig bare vil stige ytterligere i takt med at enda flere velger elbil og lader denne hjemme. Overbelastninger på det lokale nettet kan føre til at strømforsyningen kollapser, og om gradestokken da viser 20 minusgrader på utsiden, er det trygt å ha en varmekilde som ikke er elektrisk!

Samtidig må det selvsagt ikke være ”enten eller”, men ”ja takk, begge deler”. Med vedovn kombinert med varmepumpe, panelovner etc, har du stor oppvarmingsfleksibilitet i boligen og kan gå vinteren trygt i møte. Det vil si at du kan tenne opp i ovnen når det passer deg, det være som oppvarming for hele boligen eller som helgekos.

Vedfyring gir en ekstra lun varme, og når du samtidig ser flammene og hører det knitrer friskt i ”bålet”, gir det gode assosiasjoner og en egen ro.

 

Fyr opp og få strømtoppene ned

De aller fleste husstander har nå fått installert såkalt smart strømmåler, og det er bare et tidsspørsmål før det blir innført effekttariff. Det vil si at effektforbruket på nettleien avregnes etter høyeste registrerte effektuttak i måneden. Da vil det bli svært lønnsomt å fordele energiforbruket over døgnet, og holde energitoppene lavest mulig.

En vedovn vil være et godt bidrag til å kunne gjøre det uten at det går ut over komforten. Det er for eksempel upraktisk å måtte slå av varmekabler og panelovner for at du skal kunne lage middag på komfyren uten at det koster skjorta.

Ildstedet hjelper deg

Hos Ildstedet-butikkene finner du et fantastisk utvalg av rentbrennende ovner og peiser fra Jøtul, Scan og Ild. Her får du også kyndig veiledning i forhold til hvilken type ovn som passer for ditt hjemmemiljø og oppvarmingsbehov. En peis kan være et lekkert møbel og finnes i flere farger og et utall fasonger og størrelser. Men det er samtidig mange praktiske forhold å ta hensyn til, som oppvarmingsvolum, ventilasjon, trekk i pipa etc.

I butikken møter du fagfolk som ivaretar deg på beste måte, uansett om du har behov for en stor klebersteinspeis eller en liten peisovn.

Velkommen innom for en hyggelig handel, som kan bli en svært lønnsom investering for deg!

 

Kilder: SSB, Energi Norge, Energiportalen.no og SINTEF

Forespørsel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på våre nyheter, kampanjer og konkurranser. Du vil bli bedt om å bekrefte påmeldingen i en mail etter at du har registrert din e-post adresse.