Finn butikk
Inspirasjon

Høye strømpriser? Fyr med ved!

Det spås om rekordhøye strømpriser i vinter – er du klar for at kulda setter inn?

Strømprisene har skutt i været – nå frykter ekspertene for vinteren

Strømprisene fortsetter å stige, og ifølge ekspertene kan vi ha en vinter med rekordhøye strømpriser foran oss.

Andreas Myhre Direktør i Kraftforvaltning

Snittprisen i Norden gjør at det fort koster godt over krona å bruke strøm. Det er veldig dyrt, sier Andreas Myhre, direktør for kraftforvaltning i Entelios, til TV 2. Foto: Entelios.

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight er ikke sikker på at prisene kommer til å stabilisere seg mot vinteren.

Hvorfor er det høye strømpriser nå?

 • En kald vinter og vår førte til høyere forbruk av strøm til oppvarming.  
 • Uvanlig lite vind og nedbør har gitt mindre «drivstoff» til kraftproduksjon. Fyllingsgraden i kraftmagasinene er i oktober 15-20 prosentpoeng lavere enn normalt for årstiden. 
 • Høye strømpriser i Europa, som blant annet skyldes ekstremt dyr gass og en dobling av CO2-prisen det siste året. Dette påvirker også strømprisene her hjemme. 

 

Spar penger – fyr med ved

Med stadig stigende strømpriser kan man spørre seg; er det mer lønnsomt å fyre med ved? Vedprisene har holdt seg ganske stabile de siste årene, hvor du kjøper veden, og hvor mye du kjøper er faktorer som vil ha noe å si for prisen.

Men, visste du at hvis du brenner bjørkeved i en rentbrennende vedovn med en virkningsgrad på 75%, vil du få 1,3 kWh ut av hver liter med ved? Dette er beregnet av Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), basert på vedens energiinnhold.

For å sammenligne regnestykket med strømpriser, har vi tatt utgangspunkt i vedpriser kjøpt lokalt på pall á 1000 liter*:

Sammenlikner vi dette med strømpriser i normalåret (nov.) 2019, viser gjennomsnittlig strømpris for husholdninger fra SSB, inkludert avgifter og nettleie en pris på totalt 108,8 øre per kWh.

Kilde: Din side – 2019: Er vedfyring billigere enn oppvarming med strøm?

Ser vi da på tall fra 4. kvartal 2021 har vi opplevd timepriser på over 5 kr kWh (ink. nettleie). Med disse utregningene viser det seg dermed at det er dyrere å varme opp med strøm enn med ved, med de forutsetningene vi har tatt utgangspunkt i: nettleie og avgifter fra SSB + høstens høyeste strømpris.

Hva kan jeg gjøre for å kutte strømkostnadene?

De høye strømprisene kan gjøre et stort innhugg i økonomien til mange nordmenn. Her har vi samlet sammen noen tips til hva du kan gjøre for å spare strøm:

  • Selvplukk av trær og kapp som ved
  • Skru av/ned varmen i rom du ikke oppholder deg i
  • Fyr med tørr ved, og bytt til en mer effektiv rentbrennende vedovn. Ved et bytte til en rentbrennende ovn kan du ha spart inn investeringen i løpet av to til tre år
  • Følge med på tilbud på ved
  • På lang sikt kan det være lurt å ta en sjekk av huset, for å sjekke om det er godt nok isolert, og om vinduene er gamle og trekkfulle
  • Fyr i peisen om morgenen og på kvelden – da er strømmen ofte dyrest, og den lune varmen fra vedovnen varer til langt utover dagen
  • Velg rett strømleverandør
  • Bytt til strømsparende elektronikk i hjemmet

Kjøp peisovn før strømmen blir for dyr!

Å kunne kombinere varme fra elektriske produkter, med ekte varme fra en rentbrennende peisovn er en god kombinasjon hvis du ønsker å redusere oppvarmingskostnadene. Ettersom en varmepumpe henter luft utenfra, og bruker energien i lufta på å skape varme, vil den ikke klare å varme like godt når det er ordentlig kaldt ute.

Å ha en rentbrennende vedovn i tillegg, som varmer godt på de kaldeste dagene vil derfor anbefales. I tillegg er det mye hyggeligere å kose seg foran en peisovn på mørke og kalde dager, enn en varmepumpe.

Ildstedet medarbeider foran peis

Vi hjelper deg gjerne med å finne din drømmepeis, slik at du er beredt for vinterens høye strømregninger!

 

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på våre nyheter, kampanjer og konkurranser. Du vil bli bedt om å bekrefte påmeldingen i en mail etter at du har registrert din e-post adresse.