Finn butikk
Inspirasjon

Trygg peiskos i julen

Julen er en tid for kos og hygge i hjemmet, gjerne med levende lys og varmende flammer fra peisen. Som ekte ildsjeler er vi derfor opptatt av at du får nyte peiskosen gjennom hele desember med sikker vedfyring på en trygg og hyggelig måte.

Sikker vedfyring gir sikker peiskos

For å bruke vedovnen og skorsteinen på en brannsikker måte, er det viktig å fyre riktig. I tillegg gir det mer varme, er mer skånsomt for ildstedet, og gir lavere utgifter til oppvarming og lokal forurensning.

Ved å fyre riktig får du også rene glass, mindre vedlikehold av ildstedet og reduserer risikoen for sot- og pipebrann.

Sjekk ut vår video for hvordan du fyrer riktig

Scan 83 peis tenne på

Våre tips for en varm og trygg desember foran peisen

 • Bruk kun tørr ved og opptenningsbriketter når du fyrer ?

  Ikke bruk ting som papp, aviser, papir, søppel, gavepapir, brennbare væsker, impregnert treverk osv. Dette kan skade ildstedet da temperaturen kan bli for høy, i tillegg til at det kan være svært forurensende.

 • Fyr riktig ?

  Sørger du for at du fyrer riktig og holder ildstedet ditt rent, forhindrer du opphopning av belegg på innsiden av pipa som kan føre til pipebrann.

 • Ikke gå fra levende lys ?

  Selv om levende lys virkelig setter fart på julestemningen, husk å aldri gå ifra dem.

 • Ta en sjekk av røykvarsleren ?

  1. desember markeres som røykvarslerens dag, hvor det oppfordres til å ta en test av røykvarsleren og bytte batteri.

 • Sørg for god tilgang på slokkeutstyr ?

  Når du først tar en sjekk av røykvarslere, sjekk også at slokkeutstyr er som det skal, at det står lett tilgjengelig og at alle i husstanden vet hvor det er.

 • Husk å kast asken fra vedovnen på en forsvarlig måte ✅
 • Aske kan være brannfarlig lenge etter at flammen har brent ut. Legg asken i en metallbøtte med lokk i noen dager før du eventuelt kaster det som restavfall. Aske gjør seg faktisk også godt som gjødsel, hvis du vil spare på det og bruke det i hagearbeidet når det blir varmere ute.
 • Ikke bruk støvsugeren til å støvsuge opp aske fra vedovnen?

  Det fine støvet kan ødelegge maskineriet i støvsugeren, og kan i tillegg være brannfarlig. Børst det opp med en kost isteden, og legg det i en metallbøtte med lokk i noen dager før du kaster det.

 • Bruk godkjente fagfolk ?

  Hvis du ønsker en sjekk av ildstedet ditt, en utbedring av ildstedet, eller en helt ny vedovn – bruk godkjente fagfolk til å gjøre jobben, slik at du kan fyre trygt og godt.

 

Ildstedet medarbeider foran peis

Vi hos Ildstedet ønsker deg og dine en trygg og varm jul, fylt av peiskos og julestemning!

Psst! Hva med å gi bort varme i gave til noen denne julen? Hos Ildstedet har vi gavekort slik at du kan hjelpe noen på veien mot drømmepeisen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på våre nyheter, kampanjer og konkurranser. Du vil bli bedt om å bekrefte påmeldingen i en mail etter at du har registrert din e-post adresse.