Trekk i pipa
Om skorsteinen din er helt kald må du først få litt varm luft i den for å få den til å begynne å trekke. Normalt vil det være nok å åpne ovnssdøren i noen minutter, slik at man får varm romluft opp i skorsteinen, men man kan også brenne litt avispapir ovenpå hvelvet i ildstedet.
Ved spesielle forhold kan det være ”nedslag” i skorsteinen. Da vil luften i skorsteinen gå feil vei, og slå ut i rommet, dette kan skyldes væromslag eller undertrykk i rommet. Man må da forsøke å endre luftstrømmen i skorsteinen ved å brenne litt avispapir høyt oppe i ildstedet, samt åpne et vindu eller lignende for å utligne undertrykket i rommet.
Les mer om trekkforhold ved fyring her.
Forskjell på opptenningsbriketter og vedbriketter
Opptenningsbriketter er et enkelt og effektivt opptenningshjelpemiddel. Disse skal brukes som anbefalt i bruksanvisningen! Bjerkenever fungerer også svært godt som opptenningshjelpemiddel.
Vedbriketter kan brukes som brensel i Ildstedets vedovner og peiser. Rådene vi gir her gjelder spon fra rent trevirke presset sammen i blokker, heretter kalt vedbriketter. Vedbriketter har en størrelse fra ca. 0,2 kg til ca. 1 kg pr. brikett, og det skal ikke være benyttet tilsatsmidler av noe slag. Det er treverkets eget limstoff; lignin, som binder sponen ved sammenpressing og oppvarming under produksjon av briketten. Egenskapene ved forbrenning kan variere mye og er avhengig av hvilket råstoff som er brukt og hvordan vedbrikettene er fremstilt. Vedbriketter brukes omtrent som vanlige vedkubber, de er ofte svært kompakte og tørre sammenlignet med vanlig fyringsved. Derfor gir de fleste typer vedbriketter en hissigere forbrenning enn det man får ved tilsvarende mengde ved, benytt derfor relativt små, men hyppige ilegg. Det bør følge en bruksanvisning med vedbrikettene som gir råd om sikker bruk av den aktuelle kvaliteten. Lukk ikke lufttilførselen slik at flammene kveles, da oppstår fare for eksplosiv antennelse av uforbrente gasser (forpufning).