Finn butikk
Inspirasjon

Hva er en rentbrennende ovn?

Lite kan måle seg med den gode følelsen av å kjenne varmen fra en knitrende peis eller vedovn en iskald vinterdag. Har du en moderne, rentbrennende vedovn kan du i tillegg glede deg over at du fyrer mer effektivt og skånsomt for miljøet. Men, hva er egentlig en rentbrennende vedovn? Enkelt fortalt er det en vedovn som gir deg både praktiske og økonomiske fordeler!

Krav om rentbrennende ovn

I 1998 kom kravet om at alle nye peisovner som selges og installeres i Norge skal være rentbrennende av hensyn til klimaet. Vedovner produsert før 1998 slipper ut betydelig mer svevestøv enn moderne ovner. Bytter du fra et ikke-rentbrennende til en rentbrennende vedovn, vil andelen svevestøv reduseres med hele 90 prosent.

Dagens statistikk viser at over 800.000 eldre peis- og vedovner fortsatt er i bruk i norske hjem. Har du en vedovn produsert før 1998, er det lurt å vurdere og bytte den ut.

Liten sort vedovn i klassisk design utstilt i en moderne stue
En rentbrennende ovn gir deg mer varme med mindre ved.

Mer varme med en rentbrennende ovn

Hvor effektiv en vedovn er, måles i virkningsgrad. Det vil si hvor mye av vedens energi som overføres som varme til rommet. Jo høyere virkningsgrad, desto mer varme får du ut av hver vedkubbe.

Gamle, ikke-rentbrennende vedovner har en virkningsgrad på rundt 40 prosent, mens et rentbrennende ildsted har dobbel så høy effekt. I en rentbrennende ovn går det meste av energien i veden til oppvarming, og du slipper å fyre for kråka.

Portrettbilde av en blid ansatt i IldstedetKundene våre sier at de bruker mindre strøm og ved, samtidig som de får bedre oppvarmingseffekt.

Daglig leder hos Ildstedet Asker, Henriksen Peisforum, Jostein Hofset

Med strømpriser på et høyt nivå gjennom kalde vintermåneder, vil det være en god investering både økonomisk og av miljøhensyn å bytte til et rentbrennende ildsted.

Så mye kan du spare på å fyre med ved

Klassisk vedovn i støpejern stilt ut i en grå stue med tidløse detaljer
Jøtul F 400 ECO er en støpejernsovn med en imponerende virkningsgrad på 84 prosent - en vedovn som virkelig gir mye varme og lav påvirkning på miljøet.

Lavere vedforbruk

Rentbrennende ovner sørger for en mer effektiv forbrenning av veden, og utnytter mer av dens energi til oppvarming. Dette betyr at peisovnen gir mer varme per vedkubbe samtidig som det reduserer utslipp gjennom pipa. Med riktig vedfyring kan du nærmest halvere vedforbruket.

– Opptil 80 prosent av energiinnholdet i veden blir effektivt utnyttet, sammenlignet med kun 40 prosent fra eldre ildsteder. Det betyr at du kan bruke halvparten så mye ved og likevel oppnå bedre oppvarmingseffekt. Det er det ikke alle som vet, forteller Hofset.

Slik fyrer du riktig

Renere forbrenning

Nye vedovner skiller seg fra gamle vedovner ved at de har et dobbelt forbrenningssystem som sørger for høy temperatur i brennkammeret og sikrer at gassene i toppen av bålet også forbrennes. Rentbrennende ovner omdanner opptil 90% av gassene og partiklene i røyken til varme. Dette gir minimale røykutslipp og forbedrer luftkvaliteten både inne og ute.

– Vedfyring gir dessuten mindre tørr luft sammenlignet med elektrisk oppvarming, forteller Hofset.

Enklere opptenning i moderne ildsteder.

Enklere i bruk

Det avanserte forbrenningssystemet i rentbrennende ovner har bedre kontroll over luftstrømmen, noe som gjør det enklere å tenne opp ilden og opprettholde en jevn temperatur. Fyrer du riktig og bruker tørr ved, oppnår du optimal forbrenning som gir mindre sot og aske. Dette reduserer behovet for hyppig rengjøring og vedlikehold av vedovnen.

Slik tenner du opp i peisen

Smartere vedfyring med ny teknologi

I 2023 lanserte vedovnprodusentene Jøtul og Scan hver sin nye vedovnsserie, utstyrt med den samme banebrytende teknologien som gjør vedfyringen enda enklere! Jøtul F 170-serien og Scan 67-serien er begge utstyrt med Zensoric-teknologi som automatiserer luftstyringen i peisovnen ved hjelp av sensorer. Dette betyr at du ikke lenger trenger å justere lufteventilene manuelt; vedovnen hjelper deg med å fyre riktig og gir optimal forbrenning. Resultatet er en mer effektiv utnyttelse av veden og minimal påvirkning på miljøet.

Les mer om Zensoric her

Moderne frittstående vedovn i en moderne lys stue
Scan 67 er en rentbrennende vedovn med automatisk luftstyring fra Zensoric, som sikrer optimal utnyttelse av veden og renere forbrenning.

Bytt ut din gamle vedovn og få støtte av din kommune

Mange kommuner har innført en panteordning for gamle vedovner. Innbyggerne tilbys mellom 3000 og 6000 kroner i støtte ved faglig utført bytte til en rentbrennende vedovn. Ektevarme.no gir deg en oversikt over hvilke kommuner som har innført panteordningen.

I perioden 2021 til 2022 hadde Bergen et forbud mot å fyre i gamle, forurensende vedovner og peiser. Bakgrunnen var at Bergen i perioder har slitt med farlig høy luftforurensning. Forbudet, sammen med panteordningen, førte til at mange byttet til rentbrennende vedovner. Resultatet var en betydelig forbedring i luftkvaliteten.

Er vedovnen din mer enn 20 år, er det stor fare for at den er ikke-rentbrennende. Er du usikker, kan våre fagpersoner alltids komme på befaring hjemme hos deg og ta en sjekk av både vedovn og pipe. Vi vil også kunne hjelpe deg med å finne en vedovn som passer dine varmebehov.

Book befaring i dag

Velg rentbrennende peiskassett til åpen peis

Jøtul C 400 Panorama passer godt i mange gamle peiser.
Jøtul I 400 Panorama er en rentbrennende peiskassett som passer perfekt for gamle åpne peiser.

Fordeler med en rentbrennende ovn

  • Mer varme
  • Lavere vedforbruk
  • 90% mindre utslipp
  • Bedre inneklima
  • Enklere opptenning
  • Mindre sot og aske

Ildstedet har produktene og kompetansen

Ildstedet medarbeider foran peis

 

Hos Ildstedet finner du et bredt utvalg av vedovner og peiser som passer enhver stil og behov. Med vår lange erfaring garanterer vi at du får din peisdrøm oppfylt. Våre sertifiserte håndverkere leverer, monterer og garanterer for en trygg installasjon av ditt ildsted.

Finn din nærmeste Ildstedet-butikk

Kontakt oss

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på våre nyheter, kampanjer og konkurranser. Du vil bli bedt om å bekrefte påmeldingen i en mail etter at du har registrert din e-post adresse.